WORKSHOP: THEMA

Een thema kan een heel mooie aanvulling zijn op je wekelijkse opkomst, groepsactiviteit of zomerkamp. Door het gebruik van een thema voeg je een extra laagje toe aan je bijeenkomst waarmee je de fantasie prikkelt, structuur biedt, een gezamenlijk doel inbouwt en zorgt voor een onvergetelijke leuke of spannende emotionele herinnering. Denk maar eens terug aan een kamp dat je zelf als kind hebt meegemaakt. Waarschijnlijk herinner je je eerst het thema, daarna allerhande avonturen en gebeurtenissen van dat kamp.

Of je nu een jonge of oude scout bent – je ontdekt de wereld door te spelen. Met een thema creëer je een gefantaseerde werkelijkheid die je ruimte biedt om te spelen, samen te werken, nieuwe avonturen aan te gaan, uitgedaagd te worden en creatieve oplossingen uit te proberen. Belangrijk is het natuurlijk wel dat het thema bij je past. Een toga-avond boordevol discussie past beter bij de explorers dan bij bevers (alhoewel je daar natuurlijk altijd een heel creatieve draai aan kunt geven).

Wil jij aan de slag met thema?
Met onderstaande workshops geven we je de handvatten om ‘aan de slag te gaan met thema’ in je speltak of op zomerkamp.

Aan het eind van deze workshop:

• Weet je wat het kan opleveren wanneer je het thema gebruikt.
  • Heb je allerhande thema- en spelideeën.
  • Heb je kennis gemaakt met diverse hulpmiddelen voor het thema.
  • Heb je specifiek informatie over thema in jouw speltak.

WANNEER?

checklist WERKEN IN thema
thema BEVERS (SNL)
thema WELPEN (SNL)
thema SCOUTS (SNL)
thema explorers (SNL)

Bevers spelen in het dorp Hotsjietonia. Net als Stuiter beleven ze daar allerlei avonturen waarmee ze de wereld om hen heen ontdekken. Het dorp is een fantasiewereld waarin bevers kunnen spelen en leren. Wanneer je dit thema gebruik prikkel je de fantasie en voelen kinderen zich meer betrokken bij de spellen en activiteiten. In deze workshop gaan we samen op avontuur in het dorp Hotsjietonia. Je ontdekt de mogelijkheden van het thema voor jouw programma en hoe je het thema ook zonder al te veel moeite kunt inzetten. Ook gaan we aan de slag met allerhande hulpmiddelen die beschikbaar zijn om het thema toe te passen in de praktijk.

Welpen spelen het Scoutingspel in de jungle. Net als Mowgli en Shanti beleven ze daar allerlei avonturen waarmee ze de steeds groter wordende wereld om hen heen meer ontdekken en beter leren begrijpen. In deze workshop gaan we samen op avontuur in de Jungle. Je ontdekt de mogelijkheden van het thema voor jouw programma en hoe je het thema ook zonder al te veel moeite kunt inzetten. We gaan ook aan de slag met allerhande hulpmiddelen die beschikbaar zijn om het thema toe te passen in de praktijk.

Bij Scouts en Explorers kun je zeker goed met thema werken. Een thema zal meer realistisch zijn om aan te sluiten bij de belevingswereld van de jeugdleden. Je doet hierin een ander beroep op de fantasie van kinderen, ze gaan minder op in een spel of thema maar hebben misschien juist de thematische uitdaging nodig. Het thema voor scouts is ‘werken in ploegen,’ voor de explorers is dit ‘zelfbestuur.’ In deze workshop staan beide thema’s centraal.

Het zomerkamp is het hoogtepunt van een Scoutingjaar. Al met een klein beetje aandacht kun je al een thema toepassen in je zomerkamp, maar uiteraard kun je hierbij ook flink uitpakken. Een thema voor je zomerkamp kan samenhang en structuur bieden voor jeugdleden – een houvast. Het prikkelt de fantasie en betrokkenheid van je kinderen. Aan de hand van de checklist thema bouwen we samen onze kampthema’s.

Werven
Koken op vuur