VERDIEP JE IN DE POOLSE TRADITIES TIJDENS DE WEEK VOOR DE GEZONDE JEUGD

In de Week voor de Gezonde Jeugd, die plaatsvindt van 10 t/m 15 juni 2024, zetten we diversiteit in de schijnwerpers. Samen met Speeltuinwerk Limburg, JongNL Limburg, Jeugdwerk Limburg, Scouting Limburg en het Provinciaal Platform voor Diversiteit, brengen we een unieke reeks activiteiten waarin we onze verschillen vieren en ons verenigen.

Stepke veur stepke, gezónjer opgreuje in Limburg!

Want elk kind, ongeacht achtergrond of mogelijkheden, verdient het om op te groeien in een veilige speelomgeving, met toegang tot gezonde voeding en volop kansen om zich te ontwikkelen.

Deze week staat onze culturele reis in het teken van Polen, een land met een rijke geschiedenis, prachtige landschappen en een keuken die bekend staat om zijn hartelijke en smaakvolle gerechten. Polen, met zijn diepgewortelde tradities en gemeenschapsgevoel, nodigt ons uit om de charme en warmte van zijn cultuur te ontdekken.

SPEL: ZOBACZ

‘Zobacz’ is een leuk en actief spel dat perfect is voor de buitenlucht. Pak wat stoepkrijt en een hinkelvoorwerp, zoals een steen of schelp, en teken een hinkelbaan in de vorm van een grote pop met 10 vakken. Laat je creativiteit de vrije loop bij het ontwerpen van je baan! Het doel is om de baan af te werken door op elk vak te hinkelen met het voorwerp. Het is een spel dat niet alleen fysieke behendigheid bevordert, maar ook veel lachmomenten oplevert.

RECEPT: POOLSE PIEROGI MET VRUCHTENVULLING

Pierogi, een van de meest geliefde gerechten in Polen, is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gevuld. Probeer deze versie met een zoete bosbessenvulling voor een heerlijke traktatie:

Ingrediënten voor het deeg (voor +/- 80 pierogi):

  • 450 gram tarwebloem

  • 300 ml warm water

  • 3 eetlepels zonnebloemolie of 1 ei (voor extra elasticiteit van het deeg)

  • Een snufje zout

  • Ronde uitsteekvorm

Ingrediënten voor de vruchtenvulling:

  • 600 gram bosbessen

  • 2 eetlepels aardappelzetmeel (helpt om de vulling te binden)

  • Een kopje suiker (voor de zoetheid)

  • Zure room of Śmietana voor het serveren

Bereiding:

  1. Deegbereiding: Begin met het mengen van de bloem en het zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg hier de zonnebloemolie (of het ei) aan toe. Begin met het toevoegen van het warme water terwijl je langzaam roert, zodat de bloem geleidelijk met het water en de olie mengt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt. Begin met het kneden van het deeg in de kom en ga vervolgens verder op een licht bebloemd werkvlak. Kneed tot je een glad en soepel deeg hebt. Laat het deeg even rusten onder een doek of in plastic folie.

  2. Vulling maken: Terwijl het deeg rust, kun je de vulling voorbereiden. Meng in een andere kom de bosbessen met het aardappelzetmeel en de suiker. Dit zorgt ervoor dat de vulling tijdens het koken niet te vloeibaar wordt en een mooie consistentie behoudt.

  3. Pierogi vormen: Verdeel het deeg in twee gelijke delen voor eenvoudiger uitrollen. Bedek een helft weer met de doek om uitdrogen te voorkomen. Rol de andere helft uit op een licht bebloemd oppervlak tot ongeveer 3 mm dikte. Gebruik een rond voorwerp, zoals een glas of uitsteekvorm, om cirkels uit het deeg te snijden.

  4. Vullen: Leg op elke deegcirkel ongeveer 3 theelepels van de bosbessenvulling. Vouw het deeg over de vulling heen om een halvemaanvorm te krijgen. Druk de randen goed aan, eventueel met een vork, om te zorgen dat de pierogi goed gesloten zijn en de vulling er niet uitloopt tijdens het koken.

  5. Koken: Breng een grote pan met water en een snufje zout aan de kook. Kook de pierogi in porties, zodat ze niet aan elkaar plakken. Ze zijn klaar als ze naar de oppervlakte drijven. Laat ze dan nog 2-3 minuten doorkoken.

  6. Serveren: Haal de pierogi met een schuimspaan uit het water en laat ze even uitlekken. Serveer warm met een beetje suiker erover gestrooid en een schaaltje zure room of Śmietana ernaast om in te dippen.

TRADITIE: SAMEN ETEN

In de Poolse cultuur is gastvrijheid diep geworteld in de harten van de mensen. Bezoekers ervaren al snel de warme en open houding waarmee ze worden ontvangen; voor je het weet, word je aan tafel gezet met een bord vol heerlijke gerechten voor je neus. Er is altijd ruimte voor nog een gast, waarmee de Poolse traditie van openheid en inclusiviteit wordt onderstreept. Mensen delen graag wat ze hebben, hoe groot of klein ook, in de overtuiging dat delen niet alleen bijdraagt aan het fijne samenzijn, maar iedereen ook een beetje gelukkiger maakt.

Ondanks dat het maken van traditionele gerechten best wat tijd kan kosten, vinden veel Polen het heerlijk om deze met veel liefde en aandacht zelf te bereiden. Het opdienen van zelfgemaakte maaltijden aan gasten wordt gezien als een gebaar van respect en is een bron van nationale trots.

Weekendfamiliediners zijn een dierbare traditie voor velen, waarbij heerlijk uitgebreide maaltijden centraal staan. Deze diners starten vaak met een hartverwarmende soep, gevolgd door een hoofdgerecht van sappig gebraden of gegrild vlees, vergezeld door aardappelen, rijst of noodles, en een variatie aan groenten. Soms kiest men voor een lichter alternatief zoals kaaspannenkoeken. Bij elke maaltijd zijn wel augurken en zure room te vinden, ze bieden een perfect tegenwicht aan de rijkere en vaak stevige gerechten.

Om iemand smakelijk eten te wensen, zeggen ze “Smacznego!” voordat ze beginnen met eten, wat letterlijk ‘eet smakelijk’ betekent.

Dołącz do nas! (Doe ook mee!)

Laat je inspireren door de Poolse cultuur en maak samen met je groep deze heerlijke Pierogi of organiseer een middag vol plezier met het spel ‘Zobacz’. Deel jullie avonturen en creaties met ons via #SamenGezond en #DiversiteitVieren op je sociale mediakanalen.

ONTDEK ALLE CULTUREN EN TRADITIES

Dompel jezelf verder onder in de rijke tradities van de wereld met onze serie blogs. Proef van alle culturen en laat je inspireren: